Десетки политици от цял свят споделиха реакциите си за смъртта на

...
Десетки политици от цял свят споделиха реакциите си за смъртта на
Коментари Харесай

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Десетки политици от целия свят споделиха реакциите си  за гибелта на съветския опозиционен водач Алексей Навални, обявена в петък от затворническата работа на Ямало-Ненецкия район, където той излежаваше присъдата си.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че не е сюрпризиран, а засегнат след обявената гибел на Навални. " Той самоуверено се изправи против корупцията, насилието и всички неприятни неща, които държавното управление на Путин правеше ", сподели Байдън в Белия дом. 

" Руските управляващи ще опишат своята версия. Но помнете: Путин е виновен за гибелта на Навални ", съобщи американският президент.

Джо Байдън се срещна с Владимир Путин през лятото на 2021 година След това той съобщи пред публицисти: " Дадох му (на Путин) ясно да разбере, че съгласно мен следствията могат да бъдат опустошителни за Русия. " По това време тематиката беше какво ще се случи, в случай че Навални почине в колонията.

Журналистите припомниха на Байдън през днешния ден това изявление. Това беше казано преди три години и от този момент Путин към този момент усети следствията - под формата на наказания за войната, която стартира в Украйна, отговори американският президент.

А на въпроса дали ще има нови наказания, Байдън отговори: " Разглеждаме разнообразни благоприятни условия. "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е бил осведомен за гибелта на Навални.

Следственият комитет на Русия сподели, че е почнала процедурно следствие на гибелта.

Руския вестник " Новая Газета " цитира майката на Навални във Facebook :

" Не желая да слушам никакви съболезнования. Видяхме го в пандиза на 12 февруари, на среща. Беше жив, здрав и благополучен. "

Помощник на Навални, Леонид Волков написа в обществената мрежа X, че не може да удостовери гибелта , като добави, че юристът на Навални е пътувал до мястото на пандиза, където опозиционният водач е излежавал присъдата си.

Заместникът на Навални, Иван Жданов написа в X, че роднините на Навални би трябвало да бъдат известени за гибелта му в границите на 24 часа, само че вести не са били отправени.

Руски редактор на вестник и притежател на нобелова премия за мир Дмитрий Муратов назова смърта на Навални " Убийство ", и сподели, че съгласно него изискванията в пандиза са го довършили.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна с Юлия Навалная на Мюнхенската конференция по сигурността в петък и изрази своите съболезнования, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати.

" Първо и най-важно, в случай че тези отчети са точни, сърцата ни са със брачната половинка му и фамилията му. Освен това гибелта му в съветски затвор и фиксацията и страхът от един човек единствено акцентират слабостта и изгнилата в сърцето система, която Путин построи. Русия е виновна за това. "

" Ще беседваме с доста други страни, които са загрижени за Алексей Навални, изключително в случай че тези отчети се потвърдят, че са достоверни.

Съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан:

" Ако се удостовери, това е ужасна покруса. И като се има поради дългата и мръсна история на съветското държавно управление да предизвиква щета на съперниците си, това повдига действителни и явни въпроси за случилото се тук. "



Германския Канцлер Олаф Шолц напомни за срещата си с Навални в Германия , когато критикът на Кремъл към момента се възстановявал след съветската офанзива с отравяне:

" Срещнах Навални тук, в Берлин, когато той се опитваше да се възвърне в Германия от офанзивата с отравяне и също по този начин приказвах с него за огромната храброст, която е нужна, с цел да се върнеш в страната си. И той евентуално в този момент е платил за тази храброст с живота си. "

Германският външен министър Аналена Бербок написа в X:

" Като никой различен, Алексей Навални беше знак на свободна и демократична Русия. Точно това е повода той да почине. "

Украинският президент Володомир Зеленски разяснява случилото се пред кореспонденти в Мюнхен:

" Очевидно е: той беше погубен от Путин , както хиляди други бяха измъчвани и тормозени от това " творение ". Путин не го интересува кой ще почине, до момента в който резервира позицията си. И по тази причина не би трябвало да пази нищо. Путин би трябвало да загуби всичко и да дава отговор за това, което е направил. "

Британският министър председател Риши Сунак в X:

" Това е ужасна вест. Като най-яростен бранител на съветската народна власт, Алексей Навални показва невероятна храброст през целия си живот. "

Британският външен министър Дейвид Камерън настоя за отговорност пред кореспонденти от Мюнхен:

" Трябва да държим Путин виновен за това. "

Френският външен министър Стефан Сежурне в X:

" Алексей Навални заплати с живота си за съпротивата си против система на подтисничество. Смъртта му в наказателна колония ни припомня за действителността на режима на Владимир Путин. "

Шведският министър-председател Улф Кристерсон също прикани, Путин да бъде държан виновен за гибелта на Навални:

" Ужасни вести за Алексей Навални. Мислите ми са със фамилията и приятелите му. Руските управляващи и персонално президентът Путин са виновни за това, че Алексей Навални към този момент не е сред живите. "

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел разяснява в X:

" Алексей Навални се бори за полезностите на свободата и демокрацията. За своите идеали той направи най-голямата жертва. Европейски Съюз счита съветския режим за единствен виновен за тази трагична гибел. "

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

" Дълбоко съм обезпокоена и натъжена от новината за гибелта на Алексей Навални. Путин не се опасява от нищо повече от несъгласието на личния му народ. Мрачно увещание за това какво съставляват Путин и неговия режим. Нека се обединим в нашата битка за отбрана на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят против автокрацията ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели

" Трябва да установим всички обстоятелства и Русия би трябвало да отговори на всички съществени въпроси по отношение на събитията на гибелта му.

Нидерландският министър-председател Марк Руте:

" Смъртта на Навални " илюстрира невижданата грубост на съветския режим. Навални се бори за демократичните полезности и против корупцията. Той трябваше да заплати за битката си със гибелта, до момента в който беше държан при най-суровите и безчовечен условия. Пожелавам на фамилията, околните и всички, които се бориха с него за смяна в Русия, доста мощ. "

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо:

" Неговата трагична гибел още веднъж акцентира за какво ще продължим да поддържаме Украйна. Русия няма да надделее в Украйна. Нашите мисли са със фамилията и приятелите на Навални и всички смели съветски политически пандизчии. "

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич:

" Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално погубен от Кремъл. Това е реалност и това е нещо, което човек би трябвало да знае за същинската същина на сегашния режим в Русия. Моите съболезнования на фамилията и приятелите. "

Чешкият външен министър Ян Липавски:

" Все още е по този начин, че тъкмо както Русия се отнася към външната си политика, по този начин се отнася и към своите жители. Тя се трансформира в насилствена страна, която убива хора, които мечтаят за по-добро бъдеще, като Немцов или в този момент Навални - затворени и измъчвани до гибел за това, че са се изправили на Путин. Почивай в мир. "

Президентът на България Румен Радев:

" Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и народна власт ", написа той в обществената мрежа X.

Според него е " извънредно значимо да бъдат изяснени всички условия към гибелта на Алексей Навални в пандиза и те да станат притежание на интернационалната общественост ".

Министър-председателят на България Николай Денков:

" Смъртта на Навални е тъжна вест, която демонстрира за какво е значимо да ценим демокрацията. "

 Алексей Навални мъртъв
Алексей Навални мъртъв

Причината за гибелта му е неясна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР